Imprimă această pagină

Centrul de Planificare Familială

În structura Centrului de Planificare Familială (CPF) Baia Mare aparținând Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare există:

- 1 Cabinet de Contracepție și Consultații Prenupțiale
- 1 Cabinet Ginecologie
- 1 Cabinet Educație pentru Sănătate
- Secretariat - 1 registrator medical

În Cabinetul de contracepție și consultații prenupțiale își desfășoară activitatea 2 medici de medicină generală cu competență în planificare familială și 2 asistente, în două ture.
Se face consilierea pacienților pentru contracepție, a viitorului cuplu înainte de eliberarea certificatului prenupțial. Achiziționarea de contraceptive se face din două surse:
1 – prin Programul Național PN5 al Ministerului Sănătății, contraceptive distribuite gratuit prin depozitul DSP Maramureș, program de care beneficiază elevii, studenții, șomerii, persoanele fără venit, persoane din mediul rural.
2 – prin alocarea de către Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a unui fond de contraceptive, achiziționarea fiind făcută prin licitație și distribuirea contraceptivelor prin cabinetul de contracepție al Centrului de Planificare Familială.
În cabinetul de ginecologie se fac consultații, ecografii ginecologice și recoltări vaginale în afara programului medicului ginecolog. Cabinetul este deservit de medicul primar obstetrică - ginecologie cu asistenta de cabinet și 3 asistente in două ture, pentru recoltări, ducerea probelor la laborator și eliberarea rezultatelor.
Cabinetul de educație pentru sănătate își desfășoară activitatea atât în incinta CPF, cât și în școlile și liceele care ne solicită. Cabinetul are în dotare DVD și televizor pentru vizionarea filmelor de educație pentru sănătate și Școala părinților, pliante, saltea pentru gimnastica gravidei și alte materiale didactice.

Elevilor le punem la dispoziție, în funcție de vârsta lor, următoarele teme de educație a reproducerii:
- pubertatea
- contracepția
- bolile cu transmitere sexuală
- avortul.

Pentru „Școala părinților” prezentăm următoarele teme:
- Igiena și alimentația gravidei
- Nașterea
- Alăptarea
- Îngrijirea nou-născutului
- Gimnastica pre și post natală.

La încheierea cursurilor eliberăm adeverințe de absolvire a acestora.

Pentru o mai bună desfășurare a activității de curs „Educație pentru sănătate” avem încheiate parteneriate de colaborare cu școlile și liceele din oraș și județ (Baia Sprie, Cavnic, Coltău, Seini, Săcălășeni etc).
În cadrul Centrului de Planificare Familială Baia Mare se face centralizarea și raportarea lunară, trimestrială și anuală prin programul ”Inter-Con” a distribuției de contraceptive gratuite în județul Maramureș.
În ultima săptămână a lunii ianuarie 2010, cu ocazia „ Săptămânii pentru depistarea și prevenirea cancerului de col uterin” s-au efectuat un număr de 519 recoltari Babeș Papanicolau și citirea lor. Numărul recoltărilor este în continuă creștere, de la an la an.
Din 01.03.2010 suntem implicați în vaccinarea anti HPV, gratuită.

Serviciile oferite de Centrul de Planificare Familială Baia Mare sunt în mare parte gratuite.

Servicii oferite contra-cost:
- eliberarea certificatului prenupțial
- analiza secreției vaginale
- testul Babeș Papanicolau
- consult ecografic

Medicii Centrului de Planificare Familială:

1. Dr. Bonea Diana-Simona – Medic Primar Coordonator Obstetrică-Ginecologie
2. Dr. Matei Mara – Medic Specialist Medicină Generală
3. Dr. Nițulescu Elisabeta – Medic Specialist Medicină Generală

Asistent șef: Popescu Stela