Secţia Cardiologie

  1. Prezentarea secției

Secția de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență “Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, s-a înființat în anul 1979 și funcționează în prezent cu un număr de 60 paturi.

În anul 2002, în structura secției se înființează Compartimentul de Terpie Intensivă Coronarieni, cu 10 paturi, amenajat și dotat cu aparatură modernă, de urmărire a principalilor parametrii hemodinamici, dotare menită să asigure o îngrijire medicală intensivă, de înaltă performanță a sindroamelor coronariene acute, cât și a stărilor critice-cardio-vasculare.
Compartimentul menționat și Secția Cardiologie asigură un număr de peste 2.500 de internări anual, la pacienți provenind atât din județul Maramureș, cât și din județele limitrofe (Sălaj, Satu Mare), asigurând posibilități moderne de tratament și diagnostic, în special în regim de urgență.

Din anul 2004, cu sprijinul Ministerului Sănătății și implicarea Dr. Pop Calin, s-a reușit implementarea Programului Național de Sănătate (de implant stimulatoare cardiace și defibrilatoare electrice interne) și in județul nostru. De atunci, în cadrul Secției Cardiologie se practică, cu success, implantarea de stimulatoare cardiace și defibrilatoare electrice interne, ajungându-se, la sfârșitul anului 2019, la un număr de peste 2000 implanturi stimulatoare și peste 400 implanturi defibrilatoare cardiace.

Din anul 2006, realizăm curent pentru pacienții de județ și pentru cei din județele învecinate, activitatea de ecografie transesofagiană.

În anul 2010, s-a înființat Compartimentul de Explorări Angiografice, laborator dotat cu tehnologie imagistică de înaltă performanță, scopul înființării acestuia fiind evaluarea și tratamentul modern al sindroamelor coronariene și patologiei vasculare. În cadrul acestui laborator se realizează proceduri de coronarografie, angiografie, arteriografie.

Din anul 2004, Secția Cardiologie desfășoară activități de cercetare clinică medicală, colectivul secției fiind implicat în trialuri majore (EXTRACT, TIMI 25, SHIFT, BEAUTIFUL, ORIGIN), care au schimbat și influentat major practica cardiologică la nivel mondial. Cu fondurile obținute de spital din această activitate s-au realizat dotări cu aparatură și logistică pentru secție, în valoare de aproximativ 100.000 de EURO, materializate, printre altele, prin aparate Holter EKG, Holter TA, monitoare cardiace, ergometrie, aparat de ecografie transesofagiană.

Secția Cardiologie, prin activitatea Conf. Dr. Pop Călin, este implicată și în derularea de granturi de cercetare la nivel național, cum este cel realizat în parteneriat cu UMF Cluj Napoca, sub conducerea Prof. Dr. Zdrenghea Dumitru, cu titlul “Rolul ablației cu radiofrecvență în abordarea terapeutică a flutter-ului atrial”.

Un alt partereniat important este cel cu Societatea Română de Hipertensiune, în cadrul Studiilor epidemiologice naționale SEPHAR II și SEPHAR III.

În cadrul secției  Cardiologie se derulează și Progamele Naționale de Sănătate AP-IMA și AP-MSC.

Secția Cardiologie colaborează și cu alte instituții de specialitate din țară, în vederea asigurării de servicii medicale de calitate și creșterea speranței de viață, în special la pacienții cu sindroame coronariene, disecții aortice, ischemii critice, ș.a.m.d.

Instituțiile cu care există o strânsă legătură de colaborare sunt:

- ”Insitutul Inimii” Cluj Napoca
- ”Clinica de Chirurgie Cardiovasculară” Cluj Napoca
- ”Clinica Med. I” – Secția de Recuperare Cardiologică Cluj Napoca
- ”Institul de Boli Cardiovasculare și Transplant” Tg. Mureș
- ”Insitutul de Boli Cardiovasculare” Timișoara
- ”Spitalul Universitar de Urgență” București
- ”Spitalul de Urgență Floreasca” București

 

  1. Coordonarea secției

Medic șef secție:  Dr. Pop Călin Florin – Medic Primar Cardiolog, Conferențiar și Doctor în Științe Medicale

Asistent  Șef: Barboloviciu Gina

 

  1. Medicii care activează în cadrul secției

 

Nr

crt

NUME

GRAD PROFESIONAL, FUNCȚIE

SPECIALIZARE

1

POP CALIN-FLORIN

SEF SECTIE, CONFERENTIAR,  

DOCTOR IN STIINTE MEDICALE

cardiologie

2

MERCEA CORINA -DELIA

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

3

DICU DANIELA

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

4

TODEA SILVIU BOGDAN

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

5

SCHIESSER GEORGETA

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

6

SCHIOPU MIHAI-IOAN

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

7

KOZMA GABRIELA

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

8

FILIP DAN FLORIN

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

9

IOSIP ADRIANA

MEDIC SPECIALIST        

cardiologie

10

FERENT IOAN-FLORIN

MEDIC SPECIALIST         

cardiologie

11

IANOS RALUCA-DIANA

MEDIC SPECIALIST        

cardiologie

12

TARUSI MARIANA

MEDIC SPECIALIST        

cardiologie

13

MATEI CLAUDIA -ALINA

MEDIC SPECIALIST        

cardiologie

14

IVASCU STEFAN BOGDAN

MEDIC PRIMAR            

cardiologie

15

BANU BRADU TEODORA-ANDIA

MEDIC PRIMAR            

medicină internă

MEDIC SPECIALIST

cardiologie

Feedback

Atenţie! Sesizările anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului (nume, prenume şi domiciliu / adresă e-mail) nu se iau în considerare şi vor fi clasate.”

Localizare pe hartă

Top