Laborator Angiografie şi Cateterism Cardiac

PREAMBUL

Alături de metodele tradiționale de investigare noninvazivă și alături de tratamentul medicamentos recomandat pentru diversele patologii cardio-vasculare, procedurile intervenționale bazate pe cateterism pătrund tot mai mult în practica medicală ca metodă modernă de investigare/tratament.
Acestea se constituie nu doar ca alternativă diagnostică/ terapeutică, ci în multe cazuri, ca o abordare obligatorie bazată pe recomandările derivate din studii clinice care prevalează față de metodele tradiționale. De aici a apărut necesitatea înființării laboratorului de angiografie în cadrul Spitalului Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, cu scopul de a oferi pacienților cu afecțiuni cardiovasculare din județul Maramureș (și nu numai), accesul la astfel de metode de investigație moderne, încât aceștia să nu fi obligați să se deplaseze în alte centre situate la distanță pentru a beneficia de aceste servicii.
Totodată, unul dintre obiective este de a asigura, în viitorul apropiat, pacienților cu infarct miocardic acut din județ, egalitatea de șanse in fața bolii, prin accesul rapid la tratamentul optim, constând în angioplastie coronariană, efectuarea procedurii în primele ore de la debut fiind vitală.

ISTORIC

Achiziționarea Angiografului Siemens, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș și amenajarea Sălii de Cateterism Cardiac a fost urmată de efectuarea primelor investigații angiografice diagnostice în februarie 2010. Spitalul Județean ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare este primul spital județean din țară dotat cu acest tip de aparatură, iar procedurile bazate pe cateterism se alatură unei activități intervenționale mai vechi ale cardiologilor băimăreni, inițiată de Conf. Dr. Pop Călin, constând în implantarea de stimulatoare cardiace.
Primele pace-makere au fost implantate în mai 2005, activitate care acum își găsește un cadru adecvat în noua Sală de Cateterism Cardiac. Dezvoltarea ulterioară este marcată de creșterea progresivă a numărului de proceduri intervenționale.
Actualmente, Laboratorul Angiografie și Cateterism Cardiac se constituie cu echipă medicală proprie. Direcția de dezvoltare privește lărgirea spectrului de intervenții de la proceduri terapeutice spre proceduri de tratament intervențional. De asemenea, în colaborare cu echipa medicală a Secției de Chirurgie Vasculară, se dorește o abordare interdisciplinară integrată a pacienților cu boala arterială periferică. Unul dintre obiectivele principale pe viitor este de tratament al infarctului miocardic acut prin angioplastie coronariană.

SPECTRUL DE PROCEDURI EFECTUATE ÎN CADRUL LABORATORULUI DE ANGIOGRAFIE ȘI CATETERISM CARDIAC

1. PROCEDURI DIAGNOSTICE

 • cateterism cardiac
 • angiografie de artere coronare (coronarografie)
 • angiografie de artere cerebrale, extra - și intracraniene
 • angiografie de artere periferice
 • angiografie de artere renale
 • angiografie aorta toracică și abdominală
 • angiografie de artere pulmonare
 • flebografie

2. PROCEDURI DE TERAPIE INTERVENȚIONALĂ

În prezent: - implantare de stimulatoare cardiace temporare și permanente pentru pacienți cu bradicardii simptomatice și tulburări de conducere
- implantare de defibrilatoare pentru pacienți cu istoric de aritmii ventriculare maligne și în profilaxia primară a morții subite.
În perspectivă: - angioplastie coronariană cu stent pentru angina pectorală instabilă, angina pectorală de efort;
- angioplastie de artere periferice

TIPURI DE AFECȚIUNI

 • cardiopatia ischemică cronică, angina pectorală de efort, angina pectorală instabilă
 • valvulopatii și boli cardiace congenitale (investigare preoperatorie prin cateterism cardiac și coronarografie)
 • boala arterială periferică
 • anevrism de aortă și artere periferice
 • patologie neurologică
 • hipertensiune secundar renală prin stenoză de arteră renală
 • trombembolie pulmonară și tromboză venoasă

INFORMAȚII PENTRU PACIENȚI

1. Principiul diagnosticului angiografic se bazează pe injectarea unei substanțe de contrast iodate la nivelul vasului de sânge care se dorește a fi investigat, ceea ce permite vizualizarea conturului interior al acestuia prin metoda radiologică cu ajutorul aparatului numit angiograf.
Abordarea diferitelor artere din organism (a coronare, a carotide, a renale etc) se face prin intermediul unor catetere (dispozitive speciale sub forma de tuburi subțiri și flexibile din material plastic). Aceste catetere sunt introduse în interiorul sistemului arterial printr-o incizie de câțiva milimetri la nivel pielii, în regiunea inghinală sau la nivelul antebrațului, sub anestezie locală.
Ulterior, cateterul este avansat sub control radiologic în vasul dorit, iar prin extremitatea rămasă în exterior se injectează substanța de contrast, care opacifiază interiorul vasului, permițând identificarea unor eventuale stenoze (îngustări), ocluzii sau anevrisme (dilatări anormale ale vaselor).
În urma identificării unor astfel de aspecte, se poate lua decizia de tratament optim care poate fi, de asemenea, o metoda intervențională bazată pe cateter. Acest tratament (angioplastia) include dilatarea arterelor cu balon și/sau implantarea unor dispozitive metalice permanente de tip stent, cu rolul de a susține peretele vasului și de a preveni restenozarea acestuia.

Coronarografia este procedura imagistică de elecție ce permite diagnosticul cardiopatiei ischemice, stabilește opțiunile de tratament (medical, intervențional sau chirurgical) și determina prognosticul.
Această procedură constă în injectarea substanței de contrast la nivelul arterelor coronare (arterele ce irigă mușchiul inimii) și vizualizarea lor cu ajutorul razelor X, urmată de înregistrarea digitală a imaginilor.
Coronarografia identifică stenoze, ocluzii, tromboze, dilatări anevrismale ale arterelor coronare.

Anterior efectuării unei proceduri de angiografie și cateterism cardiac, pacientul este consultat de medicul cardiolog, care în urma unei examinări și a unor teste neinvazive, stabilește indicația unei astfel de investigații.
2. Stimulatorul cardiac este un dispozitiv electric care analizează continuu ritmul inimii și sesizează dacă acesta este prea lent, fiind capabil să genereze impulsuri electrice cu scopul de a accelera ritmul și de a atinge frecvența cardiacă adecvată.
Implantarea de pacemaker constă în introducerea unui dispozitiv cu rol de sursă de energie subcutan, de obicei în regiunea subclaviculară stângă. Procedura presupune o incizie de câțiva cm, care se efectuează în anestezie locală.
Sursa de energie este conectată la un electrod, care se introduce pe calea unei vene din vecinatatea bateriei (de obicei vena cefalică sau subclavie), până în interiorul inimii, unde vine în contact direct cu mușchiul inimii. Electrodul transmite semnalele electrice ale cordului la baterie și dacă este cazul, impulsurile generate de sursă către cord, generând contracia. Durata de viață a bateriei depinde de rata de utilizare a acesteia, variând între 7-10 ani, după epuizare aceasta putând fi înlocuită.
Stimulatoarele cardiace cu funcție de defibrilare (ICD-uri) detectează un ritm cardiac rapid cu potențial letal și sunt capabile să-l întrerupă printr-o stimulare scurtă rapidă sau prin generarea unui șoc electric (defibrilare).

ECHIPA MEDICALĂ:

1. Dr. Kozma Gabriela - Medic Specialist coordonator - Cardiologie
2. Dr. Filip Dan Florin - Medic Specialist Cardiologie

Pop Persida - Asistent Medical Șef

Feedback

Atenţie! Sesizările anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului (nume, prenume şi domiciliu / adresă e-mail) nu se iau în considerare şi vor fi clasate.”

Localizare pe hartă

Top