Imprimă această pagină

O nouă premieră pentru Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare: prima prelevare de plămân

Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a înregistrat o nouă premieră medicală: prima prelevare de plămân. În ultimii trei ani, la unitatea spitalicească județeană din Baia Mare s-au prelevat organe ca inimă, ficat, rinichi și țesuturi, însă acum este prima dată când, de la un pacient aflat în moarte cerebrală, se prelevează și plămânul.
Dr. Andrei Mureșan, medic-șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a explicat că, până în prezent, pacienții din România aflați pe lista pentru transplant de plămâni sunt într-un număr foarte mic, motiv pentru care transplanturile se fac înafara granițelor țării. Între Agenția Națională de Transplant (ANT) România și Eurotransplant s-a încheiat un contract de colaborare, care prevede ca spitalele din România să furnizeze plămânii către Eurotransplant, iar pacienții români beneficiază de transplant la Viena.
Prelevarea de organe a avut loc în dimineața zilei de joi, 16 iunie și au participat echipe de la București și Cluj pentru prelevarea inimii și a rinichiului, precum și un echipaj format din trei medici de la AKH Austria, care au prelevat plămânul.
Coordonatorul transplantului din partea Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” a fost dr. Adriana Stoicovici, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă, iar KDP a fost Dr. Andrei Mureșan, medic-șef Secție Anestezie și Terapie Intensivă (ATI).