Imprimă această pagină

Raed Arafat: Sistemul de urgențe din Baia Mare este rezultatul muncii unei echipe sudate

Sâmbătă, 28 ianuarie 2017, de la ora 10.00, în cea de-a treia zi a lucrărilor cuprinse în programul Simpozionului ”Medicina de Urgență azi”, o conferință de presă a fost susținută de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Însoțit de managerul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, ec. Sorina Pintea, secretarul de stat a declarat că și-a dorit să ajungă la acest Simpozion care coincide și cu aniversarea a șapte ani de SMURD în județul nostru. ”Aveți o Unitate de Primire-Urgențe modernă, renovată, un serviciu care funcționează, un dispecerat integrat Pompieri – Ambulanță. Mereu este loc de mai bine, în orice sistem, dar nu trebuie să uităm de unde am plecat în urmă cu câțiva ani și unde am ajuns acum. Mulțumesc colegilor din Baia Mare pentru tot ce au făcut pentru sistemul de urgențe, rezultatul fiind munca unei echipe sudate. Toți au muncit împreună pentru a aduce sistemul la ceea ce reprezintă el astăzi”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Întrebările adresate de mass-media au făcut referire la deficiențele pe care le înregistrează sistemul de urgențe și la timpii mari de așteptare care se înregistrează în UPU. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a vorbit despre sistemul digital de raportare pe Ambulantă, care se află în prezent în testare, fiind deja înregistrate primele rezultate pe plan național. ”Era imposibil să colectezi date de la milioane de cazuri și să le compari în lipsa unui sistem informatic. Acest pas este unul major în medicina de urgență, care se va resimți pe partea calității. Problema spinoasă cu care ne confruntăm este aglomerarea din UPU. Știu că tema a fost abordată și de colegii mei din țară, însă ce ar trebui să știe toată lumea este că o Unitate de Primiri-Urgențe reprezintă un proces complex prin care trece un pacient, indiferent că ajunge la UPU cu ambulanța sau prin mijloace proprii. În UPU se aplică triajul, care reprezintă cinci nivele de prioritate, de la roșu la alb. Nivel roșu înseamnă că pacientul trebuie să fie văzut imediat de un medic, în timp ce culoarea albă ne arată că pacientul are nevoie doar de un consult sau o informare și nu reprezintă o urgență din punct de vedere medical. Motivele timpilor mari de așteptare în UPU pornesc, în primul rând, de la codurile care se dau în triaj. Dacă pacienții ar înțelege că la UPU trebuie să vină când au cu adevărat o problemă, iar în restul timpului să se adreseze medicilor de familie sau medicilor din ambulatoriile spitalelor, am reuși să decongestionăm sistemul de urgențe. Din nefericire, nici medicii de familie nu sunt prezenți 24 de ore din 24 și nici cei din Ambulatoriu. Și atunci rămâne varianta UPU, unde unii pacienți sunt învățați chiar de medici ce să spună pentru a beneficia mai repede de consult și analize pentru care, în caz contrar, ar trebui să aștepte și două luni până la programare. Dacă facem o analiză a cazurilor din UPU, un procent de 15% - 18% dintre ele nu reprezintă cu adevărat urgențe și ar fi putut fi tratate în altă parte. În Marea Britanie, spre exemplu, în Franța, în SUA, timpii de așteptare la UPU sunt și de șase – zece sau 24 de ore. În UPU ne confruntăm cu mai multe cazuri de pacienți: cei cu adevărat bolnavi, care au nevoie de ajutorul unui medic specializat, cei care nu pot accesa alt serviciu medical nefiind asigurați sau cei care vor doar să fie convinși de un cadru medical că nu reprezintă o urgență. Mai sunt cei care apelează Serviciul de Ambulanță doar pentru a fi aduși pe targă, deoarece se știe că pacienții pe targă au prioritate. S-a dovedit însă, în multe cazuri, că pacienții care ajung pe picioarele lor pot să prezinte o afecțiune care, în numai câteva ore, să le pună viața în pericol. Acesta este motivul pentru care ar trebui să implementăm triajul și pentru cei aduși cu targa, iar dacă viața nu le este în pericol, să aștepte la fel ca toți ceilalți”; a arătat doctorul Raed Arafat.
Timpii de așteptare din UPU depind și de resursele cu care lucrează medicii din urgențe
Secretarul de stat a vorbit și despre resursele de care depinde orice Unitate de Primiri-Urgențe, una dintre ele fiind laboratorul. În cazul unui pacient căruia i se recoltează sânge, probele nu îi vin imediat, fiind nevoie de 30 – 40 de minute pentru a primi rezultate. Apoi, dacă pacientul are nevoie de un Computer Tomograf, spre exemplu, dar sunt alți trei pacienți cărora trebuie să li se facă CT, iar o examinare complexă poate ajunge la 40 de minute, pacientul poate aștepta și două-trei ore până i se va realiza tomograful. Relația cu spitalele este, de asemenea, extrem de importantă. Dacă 50% din cazurile care sunt văzute de medicii din urgență sunt rezolvate pe loc, există situații în care urgentistul are nevoie de un specialist din spital, care trebuie fie să coboare de pe secție, fie să iasă din sala de operație, ceea ce iar urcă timpii de așteptare. Mai sunt și cazurile în care pacienții trebuie internați și în spitale nu sunt locuri, mai ales pe Secția de Terapie Intensivă. Toate aceste structuri influențează UPU și de aceea sunt necesare campanii comune de informare, ca oamenii să cunoască aceste detalii. Problemele trebuie rezolvate integrat, în întreg sistemul medical. Totodată, bugetul ar trebui crescut pentru a schimba parcurile auto la Ambulanță și SMURD, a arătat Raed Arafat în cadrul conferinței de presă. Secretarul de stat care a avut, vineri după-masa, o întâlnire cu reprezentanții tuturor serviciilor de urgență din Sălaj, respectiv UPU, Pompieri, Salvamont, Ambulanță, s-a întâlnit, sâmbătă, și cu cei din Maramureș, la Prefectură. Sâmbătă după-masa, șeful Departamentului de Urgență a ajuns la Satu Mare, iar duminică în Cluj, pentru a afla problemele cu care se confruntă fiecare județ al țării în ceea ce privește sistemul de urgență.
Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Galerie de imagini