Intervenție chirurgicală de urgență la 14 ore de la nașterea unui prematur în Spitalul Județean Baia Mare

02 Noiembrie 2016

La sfîrșitul săptămânii trecute, în Spitalul Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare s-a născut un prematur gradul I, cu imperforație anală și fistulă rectovaginală. La numai 14 ore de la apariția în lume a nou-născutului, chirurgii Secției Chirurgie și Ortopedie Pediatrică, respectiv medicul-șef, Viorel Demian, medic primar chirurgie pediatrică, Ramona Mândrușcă și anestezist dr. Ștefan Pop au intrat în sală cu prematurul, pentru a interveni de urgență în acest caz.
”A fost o urgență majoră, fiindcă intestinul gros era deschis în vulvă, eliminând, astfel, o cantitate insuficientă. Din această cauză, viața copilului a fost pusă în pericol. Este o boală în care lipsește partea de jos a intestinului gros și atunci nou-născutul este în ocluzie, rămânând doar un rest insuficient, care se deschide în vagin, la exterior neexistând urmă de anus. S-a intervenit pentru a se scoate din urgența imediată, ceea ce a determinat, la câteva zile de la operație, o evoluție normală a prematurului. O altă intervenție definitivă va urma la patru - șase luni de viață, când organismul va fi pregătit. Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia Mare dispune de toate dotările necesare pentru a fi realizate intervenții chirurgicale dintre cele mai spectaculoase în instituția noastră”, a declarat medicul șef al Secției Chirurgie Pediatrică, doctor Viorel Demian. Acesta a arătat că, până la următoarea operație, munca grea de recuperare a copilului revine Secției Terapie Intensivă nou-născuți, parte a Secției Neonatologie care este condusă de medicul-șef Margareta Pârvănoiu.
”Am avut un prematur născut cu imperforație anală și fistulă vaginală. Copilul s-a născut la ora 22.00, iar a doua zi la ora 12.00 se intervenea chirurgical, de urgență. Evoluția la șase zile este favorabilă, în acest moment nou-născutul fiind alimentat cu tetina. Va urma o perioadă pe care o va petrece în Terapie Intensivă, iar în câteva luni se va interveni chirurgical încă o dată, pentru a oferi acestui copil șansa la o viață normală. Tot ceea ce ține de noi, vom face pentru a oferi nou-născutului cele mai bune condiții”, a declarat dr. Margareta Pârvănoiu, medic-șef Secția Neonatologie în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare.

Biroul de presă al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare

Feedback

Atenţie! Sesizările anonime sau cele în care nu sunt trecute datele de identificare ale petiţionarului (nume, prenume şi domiciliu / adresă e-mail) nu se iau în considerare şi vor fi clasate.”

Localizare pe hartă

Top